Efteruddannelse i robotteknologi skal tage Toftlund Maskinfabrik med ind i fremtiden

Udgivet:
17. juni 2019

Hos Toftlund Maskinfabrik har opkvalificering ikke altid været på dagsordenen, men specialudviklet automatisering i produktionen satte skub i sagerne.

I hjertet af Sønderjylland ligger en maskinfabrik. Her hersker en særlig flad organisationsstruktur, med 30 ansatte og ingen værkfører, og hvor selv direktøren har svært ved at forholde sig til titel og position, ”Jeg har bare rigtigt svært ved titlerne ’chef og boss’, for jeg er en del af alle de andre herude på gulvet”, siger Henrik Clausen, som overtog direktørposten efter sin far i 2013.

Vi sidder på hans kontor i den sidste af fabrikkens bygninger på Gøttrupvej i Toftlund. Forinden har Henrik gennemgået samtlige bygninger og værksteder og fortalt om produkter, processer, arbejdsmoral, tillid og engagement. Toftlund Maskinfabrik adskiller sig på flere måder fra typiske produktionsvirksomheder – endog fra de fleste danske arbejdspladser. ”Her kan alle se, hvornår kollegaer møder ind og hvornår de har fri. Hver medarbejder styrer og opdaterer sin egen arbejdstid; hvis man for eksempel har lyst til at møde kl. 04 og holde fri til middag en dag, så er det helt fint, bare alle er informeret”, siger Henrik og peger på en opretstående skærm i en beskyttet boks, da vi står i et af montageværkstederne.

Automation og drift på dagsordenen

I et tillidspræget arbejdsmiljø, hvor nye ansatte rekrutteres af medarbejderne allerede inden stillingsopslaget er skrevet, har opkvalificering ikke altid været på dagsordenen. ”Vores indsats i forhold til efteruddannelse har før været sporadisk og bestået mest af truckcertifikater og andre lovkravsmæssige forhold. I dag har vi vendt det om og fokuseret på, hvad både virksomheden og den enkelte medarbejder kan få ud af et uddannelsesforløb”, fortæller Henrik Clausen, inden han fortsætter; ”Vi vil gerne have automatiseret endnu flere processer og beherske robotteknologien, så den passer til netop vores produktion”.

Det er her Emil kommer ind i billedet. For 5 år siden startede Emil i lære som klejnsmed, og blot et par måneder efter han var færdig, havde han et ønske om at bygge mere viden på. Den idé bryggede Henrik og Emil på i fællesskab, og resultatet blev en opstart på akademiuddannelsen ’Automation og Drift’ med valgfag i robotteknologi. ”Mit sidste skoleforløb omhandlede robotteknologi, hvor jeg skrev opgave om en case her i virksomheden. Vi skulle undersøge mulighederne for at få en robotcelle installeret”, fortæller Emil Lykke Beck, Klejnsmed & produktionsmedarbejder hos Toftlund Maskinfabrik.

En kort bro og medarbejderengagement

Toftlund Maskinfabriks mere end 7000 kvadratmeter under eget tag, huser engagerede medarbejdere, som inddrages og løfter opgaverne i fællesskab. Som dengang de reddede en helt ny og for kort bro over Kongeåen, ved at bygge den 1 meter længere, ”Jeg sagde først ja til den komplicerede opgave, efter jeg havde inddraget medarbejderne og spurgt om de ville. Sådan gør vi med nye eller omfattende ordrer. Alle skal være med”, fortæller direktøren Henrik Clausen.  Medarbejdernes engagement skinner også igennem, når de som Emil kerer sig om virksomhedens fremtid ved at tilvælge erhvervsrelevant opkvalificering; ”Jeg forventer at få lov til at blive i virksomheden og være med til at tage virksomheden skridtet videre og ind i fremtiden. Det er desuden et stort plus at jeg kan stå med en fin uddannelse, som jeg forhåbentlig kan få brug af i mange år efter”.

Lokal forankring

Direktør og medarbejder er meget enige, når det kommer til det store perspektiv; danske virksomheder skal holde produktionen i Danmark. ”Vi videreudvikler på vores medarbejdere, fordi vi gerne vil være her i morgen, og så vi fortsat kan producere herhjemme og være lokalt forankrede”, fortæller Henrik Clausen og Emil indvilliger, ”Jeg kan kun opfordre andre til at videreuddanne sig; det er fedt at lære noget nyt hele tiden og det er vigtigt for at holde produktionen hjemme i Danmark”.

Om Toftlund Maskinfabrik

  • Toftlund Maskinfabrik beskæftiger 30 mand, som arbejder med svejsning, laserskæring, udstansning, bukning og færdige produkter som ramper.
  • Fabrikken huser mere end 7000 kvadratmeter under eget tag.
  • Virksomheden varetager alle processer fra start til slut; fra tegning og ide til montage og overfladebehandling.

Kontakt

Malene Levsen Olesen

Projektmedarbejder - BARSEL

T:

M:

Send mail