Mirit Glas har fået klarere syn på uddannelse

Udgivet:
3. maj 2019

Mirit Glas fremstiller glas. Ikke det, du kender fra boliger og facader, men glas til helt særlige formål og produceret i serier helt ned til få styk.

Specialvirksomheden med hovedkontor i København og produktion i Vojens kan levere blyglas, safirglas, kvartsglas, skueglas, keramisk glas, jernfattigt glas, med de egenskaber og i de former kunderne efterspørger. Tolerancerne kan være ned til 1/100 millimeter.

– Vores strategi er at samarbejde med kunderne og se løsninger. Der skal meget til, for at vi siger nej til en opgave, siger produktionschef Keld Lauridsen.

Han er i spidsen for ni medarbejdere og mærker, at kunder inden for olie- og gasindustrien, medicinalindustrien og andre brancher stiller stigende krav til dokumentation, både når det gælder produkternes kvalitet og medarbejdernes kompetencer. Det satte tanker i gang i en virksomhed, der indtil 2015 ikke havde haft for vane at sende medarbejdere på kurser og efteruddannelse, men det ændrede sig og siden er virksomheden blevet kåret både lokalt og nationalt for deres efteruddannelsesindsats.

Nye muligheder har åbnet sig

Mirit Glas deltager i udviklingsprojektet Fremtidens Arbejdskraft, hvis formål er at styrke uddannelsesniveauet i små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark. Projektets mål er at løfte ufaglærte til faglært niveau og at videreuddanne faglærte til akademiniveau – det dobbelte kompetenceløft.

– Da vi pludselig ikke havde så meget at lave, tænkte vi mest i AMU-kurser, men så kom vi med i Fremtidens Arbejdskraft og fandt ud af, at der er så mange andre muligheder for uddannelse. Ud over medarbejderne fokuserede jeg på min egen situation. Jeg har været her siden 2010, er 51 år og gik i sin tid ud af 9. klasse. Med videreuddannelse kunne jeg udvikle mig og blive en bedre leder, siger Keld Lauridsen.

Som led i projektet var alle igennem en kompetenceafklaring i 2015, og den blev gentaget i foråret 2018, da fem nye medarbejdere var kommet til. Resultatet blev, at tre medarbejdere – heriblandt Keld Lauridsen – begyndte på en akademiuddannelse, og en blev voksenlærling.

Birthe bygger oven på to uddannelser

Birthe Krogh, 45 år, begyndte hos Mirit Glas for tre et halvt år siden, og i modsætning til kollegerne har hun uddannelser i forvejen. Hun blev i 2010 industritekniker, og senere valgte hun at uddanne sig til teknisk designer. Konsulenten fra Fremtidens Arbejdskraft foreslog, at hun tog en akademiuddannelse i Innovation, Produkt og Produktion (IPP) med undervisning i Kolding og Sønderborg.

– Man tager ikke skade af at lære noget nyt. Jeg har nu haft to fag, anvendt økonomi og organisering, og har været af sted en gang om ugen, i alt fem dage i hvert fag. Jeg har lært om Maslows behovspyramide og har skullet lave personlige analyser af kolleger, som jeg kan bruge, når jeg samarbejder med dem i dagligdagen. Jeg har også fået modeller til at analysere chefens arbejde, og det er meget sjovt, siger Birthe Krogh.

Brian indhenter det forsømte

Brian Lund, 35 år, havde ligesom sin chef erfaring fra andre glasfabrikker, da han kom til Mirit Glas for seks år siden. Derimod var følelsen af at have gennemført en uddannelse ukendt for ham, og deri lå en stor motivation, da han fik nye muligheder via Fremtidens Arbejdskraft. I sommeren 2018 begyndte han på de forberedende kursusforløb til uddannelsen som automatikmontør. Læretiden kan variere, men når Brian er klar til at starte som voksenlærling efter sommerferien 2019, vil han være færdig efter halvandet år.

– Jeg ville som ung gerne have haft en uddannelse, men fik det ikke gennemført, da jeg ikke kunne sammen med min mester i min læreplads som automekaniker. Siden har jeg dunket mig selv oven i hovedet af ærgrelse. Nu har jeg været af sted to uger hos EUC Syd i Sønderborg og skal til undervisning to uger i maj. Det er dejligt at lære noget, og jeg kan mærke, at jeg bliver mere selvstændig på arbejdet, siger Brian Lund.

Ved siden af de forbedrende kurser, i blandet andet sikkerhed og fejlfinding, tager han 10. klasses afgangsbevis i dansk, engelsk, matematik og samfundsfag for at kunne gennemføre lærlingeuddannelsen, og det tager to en halv time om dagen med fjernundervisning på VUC Syd i Haderslev.

– Det sidste er svært. Jeg laver digtanalyse efter ikke at have læst et digt, siden jeg gik ud af folkeskolen. I samfundsfag har jeg blandt meget andet om kemi, blodtyper og gener. Nu ved jeg, hvorfor min nyfødte søn har blå øjne ligesom jeg, siger Brian Lund.

Keld bliver en anden ledertype

Tilbage til chefen, Keld Lauridsen. Han gennemfører ligesom Birthe Krogh den meget produktionsrettede IPP-uddannelse, og derudover begyndte han i 2016 på en akademiuddannelse i ledelse.

– Jeg er meget afhængig af både medarbejdere og maskiner. Vi får stadig mere komplicerede CNC-styrede maskiner, og for to et halvt år siden fik vi den første robot. Jeg har behov for at lære medarbejderne, at de ikke skal være bange for teknologien, og at de skal dyrke den kreative tankegang, så de kan udvikle glasløsninger sammen med kunderne. Ofte er produkter så nye, at de ikke før har været lavet i glas, siger Keld Lauridsen.

Efterhånden har han lært at gå i skole igen, og han har indtil videre bestået syv af de i alt 12 fag på de to uddannelser, som han forventer at afslutte i 2020. Lederuddannelsen på IBA Erhvervsakademi har også gjort noget ved ham selv som leder.

– Jeg har været den lidt gammeldags type, men kan godt se, at jeg skal forandre mig, så jeg for eksempel kan coache medarbejderne til at tage mere ansvar.  Det er en lang proces for os alle, men jeg kan mærke, at de bliver mere positive over for store opgaver og arbejder mere selvstændigt, siger Keld Lauridsen.

En lære af Fremtidens Arbejdskraft er, at det er en god idé at fastholde medarbejdere med erfaring og løbende bygge viden på med efteruddannelse. Da Mirit Glas for nylig forsøgte at finde en kvalificeret medarbejder, havde blot to af 270 ansøgere relevante kompetencer inden for CNC-styrede maskiner.

Om Mirit Glas

Mirit Glas er en 100 % privatejet virksomhed og blev som Danmarks første glashærderi etableret i 1952. Administration og salg ligger i dag i København og produktionen i Vojens.

Til trods for deres unikke produktion, og den heraf affødte vanskelighed i at finde relevante kurser og uddannelser, vandt Mirit Glas VEU Center Syds efteruddannelsespris i 2016 og nr. 2 nationalt i 2017.

Kontakt

Malene Levsen Olesen

Projektmedarbejder - BARSEL

T:

M:

Send mail