Professor: Digitaliseringstoget har for længst forladt perronen

Udgivet:
1. oktober 2019

Digitaliseringen er over os. Hvad enten vi ønsker det eller ej, vil den præge vores måde at leve, arbejde, kommunikere og handle på.

Sådan sagde Business Region Esbjergs direktør, Susanne Nordenbæk, da hun indledte konferencen ”Digitalisering skaber vindere”. Hun betegnede den digitale udvikling som et højhastighedstog af uendelige dimensioner.

Op mod 100 deltagere fra virksomheder, uddannelsesinstitutioner og fagforeninger fik af to professorer og to virksomhedsledere fra Esbjerg Kommune vidt forskellige perspektiver på et af tidens mest brugte begreber.

Professor og leder ved Institut for Digitalisering på Copenhagen Business School, Jan Damsgaard, aflivede straks myten om, at digitalisering er det samme som it. Det er mere. Det handler ganske vist også om at automatisere, effektivisere og nedbringe omkostninger i virksomheder. Men den digitale fremtid, som vi er midt i, giver opbrud i forretningsmodeller, måden at drive en den enkelte virksomhed på.

– Vi skal ikke vente og se, men være parat til at prøve og lave fejl. Der er ingen trøstepræmie til dem, der står tilbage på perronen, sagde Jan Damsgaard.

I USA har over 100 millioner husstande Amazon Prime som deres startside på computeren i stedet for Google, og i München kan du bestille isterninger leveret på 20 minutter fra internetgiganten. Internet of Things, IOT, er sensorer og radiosendere i produkter, så kommunens folk får besked om, hvornår en skraldespand i en park skal tømmes, og servicefolk ved, hvornår en maskine skal have service. Virksomheder vil i høj grad skifte fra at handle med hinanden, Business2Business, til Business2Consumer. De springer mellemleddene over.

Bramidan ser langt ind i fremtiden

Bramidan A/S, der fremstiller maskiner til at komprimere emballageaffald, er ved at transformere sig fra maskinproducent, der sælger en maskine, til at være en abonnementsbaseret forretning, der stiller en maskine til rådighed og registrerer og fakturerer hver balle sammenpresset emballage i hele maskinens levetid.

– Før vidste vi ikke, hvad der skete med vores maskiner ud over garantiperioden. Nu opsamler vi data i mange maskiner, fordi vi har brug for at vide, hvad der sker om 15 år, så vi kan levere maskine nummer to til kunden, sagde adm. direktør Henrik Dueholm Madsen, Bramidan.

Bramidan med 140 medarbejdere fik de første robotter i produktionen i Bramming for omkring fem år siden, og næste skridt bliver en virtual reality-programmeret malerobot med joystick, som med et 3D-univers kan nedbringe tiden til programmering med 80 procent.

– Den digitale udvikling lægger et hårdt tryk på medarbejderne. Jeg skal til at ansætte it-ingeniører og dataanalytikere til at overskue de store datamængder. Ingen medarbejdere havde forstand på robotter for fem år siden, men en af smedene viste sig at være en stjerne. Tænk den nye teknologi og medarbejdere samtidig, for den kræver accept i organisationen. Mange af vores smede ser nu robotten som en kollega, sagde Henrik Dueholm Madsen.

Ny generation med andre arbejdsvaner

Også lederen af Esbjerg-virksomheden WorkPoint A/S, Peter Jørgensen, er optaget af den menneskelige dimension, at få medarbejderne med, onboarding, som det hedder med et moderne udtryk.

– Virksomheder glemmer ofte at onboarde medarbejdere. Dette er en ny måde at tænke på, og onboarding er den største udfordring, ikke den tekniske. Alle skal føle sig trygge ved at udføre opgaverne, sagde Peter Jørgensen.

WorkPoint ser en ny generation, som det er svært at få til at lave et struktureret mødereferat. Unge er til mere chat, mindre telefoni, færre mails, flere billeder, færre dokumenter, flere korte beskeder og nye mødetyper. De foretrækker at dele viden i samarbejdsfora, og det er vigtigt at få overblik over, hvilken viden de deler med hvem. Google, Microsoft, Amazon og andre kæmpespillere tilbyder masser af muligheder for at skabe effektive processer. Kunsten er at få dem til at hænge sammen. Hvis der ikke udarbejdes politikker og retningslinjer, ender det hele i anarki.

Professor Anders Dreyer, Aalborg Universitet, causerede over den hastige teknologiske udvikling, der er ved at køre fra mennesker, men er blevet en livsbetingelse for virksomheder i mange brancher.

– Vi kan ikke løbe os til det, vi er nødt til at finde på noget nyt. Danmark er et nichesamfund, vi bliver aldrig størst, og derfor skal vi være unikke. Vores ingeniører skal kunne noget andet end dem i Indien. Det er sådan med digitale økosystemer, at jo flere der leverer ind til den digitale handelsplads, jo flere penge tjener alle, sagde Anders Dreyer.

Medarbejdere har brug for nye kompetencer

Konferencen om digitalisering indgik i projekt Fremtidens Arbejdskraft, hvis formål er at udvikle især små og mellemstore virksomheder i det syddanske område. Projektet opererer med begrebet det dobbelte kompetenceløft, at uddanne ufaglærte til faglærte og faglærte til akademiniveau.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen rundede konferencen af med at give et blik ind i Esbjerg Kommunes digitaliseringspolitik, blandt andet digital borgerservice ved pas og kørekort, robotter til rutineopgaver og rollen som Nordeuropas digitale knudepunkt. Digitaliseringen er overalt.

Artikel om konferencen i Jydske Vestkysten

Kontakt