Fanøs charme og fødevarer begejstrede gæster fra 10 lande

Udgivet:
9. marts 2020

Deltagerne i fødevareprojektet Baltic Sea Food har udvekslet erfaringer og inspireret hinanden til løsninger, der skal fremme afsætningen af lokale produkter i østersølandene.

Baltic Sea Food, et EU-støttet projekt til at gavne afsætningen af lokale fødevarer i landdistrikter i 10 lande omkring Østersøen, nærmer sig afslutningen. Projektets deltagere har 3.-4. marts været samlet i Esbjerg, hvor de har udvekslet erfaringer om, hvordan vejen fra producent til restauranter og specialbutikker i de enkelte lande kan blive kortere.

– Det er svært, det er udfordrende at finde logistikløsninger, der passer til alle fødevareproducenter i de enkelte lande. Mange steder i Danmark er det forsøgt, og vi præsenterer som testregion en løsning senere i denne måned, siger dansk projektkoordinator Knud Hjortlund Hansen.

Den danske del af projektet er forankret i fødevarenetværket Sydvestjyske Smagsoplevelser bestående af blandt andre ca. 65 små og større producenter og omkring 60 restauranter, der anvender lokale produkter som råvarer i maden. Baltic Sea Food bidrager til at skabe overblik over, hvilke lokale produkter der er tilgængelige, og hvordan restauranter kan bestille dem og få dem bragt ved en ugentlig levering. De større producenter tilbydes et samarbejde med grossisten AB Catering, der på sin hjemmeside vil have en underside, hvor de lokale produkter er samlet.

Estere og tyskere har de samme udfordringer

Den danske testregion har mange af de samme problemstillinger som i andre østersølande. Kadi Raudsepp er chef for eksport og markedsudvikling i Estlands ministerium for landdistrikter.

– De små producenter af fødevarer i Estland har det egentlig fint, men de har svært ved at håndtere og prioritere både produktion, markedsføring og logistik. Projektet har medvirket til, at de er blevet mere villige til at arbejde sammen. Vi har også fået bragt producenter sammen med aftagere, så de har kunnet præsentere deres produkter og vise, at de er tilgængelige. Netværk er meget vigtige. Vi skal fortsat arbejde på at få logistikken bygget på, og hvor der er vilje, er der en vej, siger Kadi Raudsepp.

En undersøgelse viser, at 74 procent af esterne foretrækker lokale fødevarer, fordi de er friske, troværdige, sunde og har en stabil kvalitet. Også i tyske Mecklenburg-Vorpommern er der stor interesse for fødevarer fra nærområdet. Delstatens projektleder i Baltic Sea Food er Fanny Kubasch:

– Mange af de små producenter har direkte salg til turister, og de klarer sig, hvis de også kan tilbyde overnatning. Men også grossister og restauranter er interessante for dem. Projektet har bidraget til at bringe de uafhængige fødevarenetværk sammen og udveksle erfaringer. Vi har holdt workshops med emner som forretningsplan, markedsføring, mærkning og fødevareregler, men vi har ikke nogen færdig logistikløsning endnu. Det er fortsat svært for små producenter at få deres varer i supermarkeder, siger Fanny Kubasch.

Besøg på Fanø var et højdepunkt

Kadi Raudsepp og Fanny Kubasch taler henført om en tur til Fanø, som var en del af programmet over to dage. ”Er det en film, eller findes Fanø virkelig med al dens charme?” Deltagerne smagte Fanø Laks, lokalt øl fra Fanø Bryghus, skinke fra Slagter Christiansen, bakskuld, østers og meget andet. Og så prøvede de at danse folkedans på Kellers Badehotel – en stor succes.

– Deltagerne var så begejstrede, at vi nu har aftalt studiebesøg af en gruppe fødevareproducenter fra Estland fem dage i september, siger Knud Hjortlund Hansen.

Det videre forløb: Esbjerg, Fanø og Varde, hvor tyngden af de små fødevareproducenter ligger, bliver udgangspunkt for to logistikløsninger, der vil være i drift fra maj. Når de første erfaringer er høstet, vil de blive overført til Tønder Kommune. Baltic Sea Food-projektet afsluttes i september med en konference i Estland.

Om Baltic Sea Food

Formålet med det treårige EU-projekt er at udvikle en distributionsmodel, der understøtter producenter af lokale fødevarer i landdistrikter i 10 lande omkring Østersøen.  Lokale fødevarenetværk skal sikres korte forsyningskæder, vækstmuligheder og bedre forretningsudvikling. Via interviews og analyser kortlægges og beskrives eksisterende distributions- og salgsløsninger i alle deltagerlande, og best practice med mulige forretningsmodeller og understøttende IT-systemer beskrives.

Baltic Sea Food er finansieret af blandt andet Interreg Baltic Sea Region med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Business Region Esbjerg er gennem fødevarenetværket Sydvestjyske Smagsoplevelser dansk testregion. Projektet har en finansiel ramme på godt 2,4 mio. euro og varer frem til 30. september 2020.

Kontakt

Knud Hjortlund Hansen

Projektkoordinator

T: +45 36 97 35 43

M: +45 23 36 47 12

Niels Bohrs Vej 6

6700 Esbjerg

Send mail